De 5 elementen

Het element Hout staat symbool voor groei van energie, voor het voorjaar. Na het yin van de winter is er nu weer ruimte voor het yang. Voor beweging, voor actie! Hout is onstuimig maar wel licht ontvlambaar, want de beweging wordt gedreven door een ongekende kracht, die grenst aan die van woede.

Het element Hout staat symbool voor groei van energie, voor het voorjaar. Na het yin van de winter is er nu weer ruimte voor het yang. Voor beweging, voor actie! Hout is onstuimig maar wel licht ontvlambaar, want de beweging wordt gedreven door een ongekende kracht, die grenst aan die van woede.

WoodLeavesTree

Het hout element

Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling. Ook staat dit element voor planning en starten van een onderneming. Voor samenwerking, aanpassingsvermogen, organisatie en zelfexpressie. Wanneer het element in balans is heb je een heldere visie en ben je in staat om scherp onderscheid te kunnen maken. Ook zorgt hout voor flexibiliteit. Wanneer je moeilijk kunt omschakelen van de ene naar de andere situatie is het houtelement niet in balans. Daarnaast is dit element belangrijk voor het maken van goede keuzes. Het seizoen van dit element is de lente. Het element hout staat voor de organen lever en galblaas. De Lever zorgt voor een evenwichtige verdeling van energie in het lichaam en is verantwoordelijk voor hoeveelheid en kwaliteit van het bloed. Daarnaast zorgt de lever voor de pezen en spieren (tonus), heeft te maken met de ogen en komt tot uitdrukking in de nagels. Daarnaast heerst de lever over de energie (chi) in het lichaam. De emotie die bij het houtelement hoort is boosheid, woede. Woede veroorzaakt een overmaat aan hitte (yang). Dit kan klachten in het houtelement geven. Daarnaast kan een teveel aan yange voeding ook hitte in het houtelement veroorzaken en een kort lontje veroorzaken. Een ontspannen lever uit zich in creativiteit, organisatietalent, tolerantie en onbekrompenheid.

FireFlameFlame

Het vuur element

Het element vuur is het meest yange element. Het kenmerkt zich door licht, warmte, en activiteit. Verder staat vuur voor de periode van jeugd, ontwikkeling en inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid, interesse en leren. Het seizoen van dit element is de zomer. Het element Vuur staat voor de organen hart en dunne darm. Het hart wordt ook wel de keizer van alle organen genoemd. In de Chinese Geneeskunde wordt het hart gezien als de zetel van de geest. Openheid, een goede communicatie, echte belangstelling zijn een uiting van sterke hart energie. De emotie die bij het vuurelement hoort is vreugde en lachen. Liefde hoort uiteraard ook bij het hart. Voorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je alleen blij wordt van externe omstandigheden. Onvoorwaardelijke liefde ontstaat wanneer je beseft dat je zelf liefde bent. Wanneer je dit beseft zul je een blijvend gevoel van blijheid en liefde voelen. Het komt namelijk van binnenuit.

EarthWheat

Het aarde element

Het aarde-element staat voor het midden en is het voedende en stabiliserende element. De scherpe lezer zal al hebben bedacht dat er maar 4 seizoenen zijn en 5 elementen. Het aarde-element staat voor de nazomer. Daarnaast is het aarde-element verantwoordelijk voor alle seizoensovergangen. Aarde zorgt ervoor dat de seizoenen in elkaar overlopen. In de lente en zomer zijn veel vruchten geplant en gegroeid en in de nazomer kunnen ze worden geoogst. Daarom staat aarde voor oogsten. Het aarde-element staat voor de organen milt en maag. Milt is verantwoordelijk voor de vochtigheid van weefsels en spieren. Daarnaast zijn milt en maag de organen van de spijsvertering. Binnen de Chinese Geneeskunde valt ook de alvleesklier onder de meridiaan van de milt. Letterlijk haalt de milt de energie uit de voeding. Wanneer er weinig energie in het lichaam aanwezig is, is het aarde-element waarschijnlijk niet in balans. De optimaaltijd van de maag is tussen 7 en 9 uur en de optimaaltijd van de milt tussen 9-11 uur. De maag zet bij wijze van spreken een grote wok op het vuur en maakt zich klaar voor een goede maaltijd. Wanneer er dan een schaaltje yoghurt met muesli in de wok belandt kun je je voorstellen dat dit niet de juiste voeding is als ontbijt.

EarthMetal 3

Het metaal element

Het metaalelement staat voor doorzettingskracht, rechtvaardigheidsgevoel en een scherp verstand. Daarnaast kenmerkt het zich door een vermogen om goed te onderscheiden. Het seizoen van het metaalelement is de herfst. De bladeren vallen en planten zijn uitgebloeid. De bladeren vormen weer compost voor de aarde. Metaal staat voor elimineren wat niet meer nodig is. Het element metaal staat voor de organen longen en dikke darm. Het aarde-element haalt zo’n 80% van onze energie uit voeding. De rest van onze energie halen we uit de lucht die we inademen door de longen. De combinatie van de energie uit voeding en lucht is onze basisenergie. Deze energie, in het Chinees ook wel chi (uitspraak tsjie) genoemd, stroomt door de meridianen en voorziet ons van onze energie in al onze organen en weefsels. Daarnaast hebben de longen en dikke darm een belangrijke functie voor de huid en de longenergie zorgt voor ons afweersysteem. Als laatste heeft de dikke darm de functie om datgene wat het lichaam niet nodig heeft uit te scheiden. Het aarde-element heeft het grootste aandeel in de spijsvertering maar de dikke darm zorgt voor het laatste stukje. De optimaaltijd van de long is tussen 3 en 5 uur en de optimaaltijd van de dikke darm is tussen 5 en 7 uur.

FireFlameFlame

Het water element

Het waterelement staat voor de organen nier en blaas. De nieren worden gezien als het reservoir van onze energie. De energie die we van onze ouders meekrijgen is er opgeslagen. Daarnaast kan door voeding en bepaalde oefeningen zoals qigong of tai chi energie worden opgebouwd. De nieren zijn van invloed op de botten, het beenmerg, de hersenen, het centrale zenuwstelsel, het gebit, het hoofdhaar, het gehoor en de oren. Daarnaast is een goede nierenergie nodig voor vruchtbaarheid maar ook voor het libido. De nieren hebben ook een yange functie. Ze worden gezien als het vuurtje in ons lichaam. Wanneer er onvoldoende warmte (yang) is in de nieren ontwikkelen mensen een algeheel koud gevoel en ook de spijsvertering krijgt onvoldoende warmte zodat de voeding minder goed wordt verteerd. De blaas wordt net zoals in de westerse geneeskunde gezien als een uitscheidend orgaan en is voornamelijk afhankelijk van de energie van de nieren. De optimaaltijd van de blaas is tussen 15 en 17 uur en de optimaaltijd van de nieren is tussen 17 en 19 uur. Dit betekent dan ook dat de minimaaltijd van de blaas tussen 3 en 5 uur ’s nachts ligt. Wanneer mensen vaak wakker worden rond deze tijd is de energie van de blaas dus zwakker.

Share :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More Tips